Dubais bästa stränder och badplatser

Marina beach, JBR, Dubai

I Dubais ökenhetta är man ständigt sugen på ett svalkande dopp. Det är aldrig speciellt långt till närmaste strand. Här guidar vi dig till de bästa stränderna, de flesta ligger utmed Jumeirah beach road mitt i Dubai.

Dubai har mil efter mil av vita sandstränder längs med den turkosa Arabiska gulfen. En stor del av den långa kuststräckan längs Jumeirah beach road är öppen för allmänheten och där finns många populära badplatser.

JBR beach, Marina Beach

Den här kilometerlånga strandremsan är mycket populär och delar av den är ofta full av folk. Hit åker främst turister och Dubais egna invånare, man ser inte så många gästarbetare. Stranden går längs med det populära butik- och restaurangstråket The Walk i området Jumeirah beach residence, så det finns flera restauranger som ligger nära stranden.

Vid stranden finns toaletter, omklädningshytter och en löparbana.  Det finns en vattenlekpark för mindre barn och ett par arrangörer som hyr ut kajaker och turfbrädor erbjuder aktiviteter som att åka bananbåt, åka fallskär efter båt med mera. Vänd blicken mot skyn så ser du ofta fallskärmshoppare i luften, Dubai Skydive har sin landningsbana mitt emot stranden. Det går utmärkt att promenera längs hela stranden, men delar av den tillhör hotellen i området och vill man utnyttja faciliteterna där så tas det ut en avgift.

JBR beach, Marina beach
Stranden vid Jumeirah Beach residence, JBR, är mycket populär bland turister. Den kallas även Marina beach.

Al Mamzar Beach Park

Al Mamzar är ett stort strand- och parkområde i Deira, vid gränsen till emiratet Sharjah. Stranden är indelad i fem bukter, totalt cirka 2 kilometer lång och övervakad av badvakter. Det finns flera omklädningsrum i anslutning till stranden.

Stranden, Al Mamzar
På vardagarna kan det vara ganska glest med folk, på helgerna kommer lokalbefolkningen och då blir det tätare på stranden.
Al Mazar Beach Park
En av stränderna i Al Mazar Beach Park. I bakgrunden ser man skyskraporna i emiratet Sharjah.
Poolen, Al Mazar Beach Park
Bland palmerna i det omgivande parkområdet finns en stor pool, lekplatser, ett utsiktstorn och en scen i form av en amfiteater. Där finns även restaurang, kiosker och grill- och picknicplatser med bord och bänkar.

Inträdet till Al Mamzar kostar 5 dirhams per vuxen/dag. Entré till poolområdet kostar 10 dirhams för vuxna och 5 dirhams för barn. Öppettider är söndag-onsdag 9-21. Torsdag-söndag 9-22. OBS! Måndagar och onsdagar är parken endast öppen för kvinnor och barn (pojkar max 8 år).

Umm Suqeim beach

Fin strand med höga vågor och mycket bra utsikt över världens lyxigaste hotell, Burj Al-Arab, som ligger precis intill. Toaletter finns. Vågorna gör att den här stranden är populär bland surfare. Inga badvakter.

Umm Suqeim beach, Jumeirah
Umm Suqeim beach med Burj-al-Arab, världens enda sjustjärniga hotell,
i bakgrunden.

Kite beach

Intill Umm Suqeim beach ligger det här strandavsnittet som är särskilt populärt bland kitesurfare, därav namnet. Vågorna är ofta höga här och det finns inga badvakter, vilket kanske gör att den här stranden är mindre lämpad för familjer med små barn.

Jumeirah beach park

Denna lummiga, palmkantade strandpark är mycket populär och det kan, framförallt på helgerna, vara riktigt mycket folk här. Intill den kritvita sandstranden finns stora gräsytor och en liten palmskog. Det finns enkel restaurang/kafé, toaletter och en liten butik. Badvakter. Entreavgift ca 10 kr/person. På måndagar endast öppet för kvinnor och barn.

TILLFÄLLIGT STÄNGD Jumeirah beach park stängdes i oktober 2014 och beräknas öppna igen i början av 2017. Anledningen är det stora kanalbygget som pågår i centrala Dubai. Kanalen kommer att mynna ut i havet vid Jumeirah beach park.

Jumeirah beach park
Jumeirah beach park.

Jumeirah One open beach

Populär strand utan entréavgift. Hit åker såväl turister som gästarbetare. Det finns en enkel kiosk och toaletter. Längs med stranden går en kilometerlång löparbana och en cykelbana. Badvakter finns.

DELVIS STÄNGD FÖR TILLFÄLLET Fr o m slutet av oktober 2014 är stranden delvis stängd för renovering. Det kommer att byggas nya toaletter, restauranger ocn andra faciliteter. Något datum för när arbetena avslutas har inte meddelats, men nya uppgifter säger att denna del av stranden kommer att öppnas igen våren 2017.

Open beach, Jumeirah
Open beach vid Jumeirah-stranden.
Open beach, Jumeirah
Till den här delen av Jumeirah-stranden kommer många gästarbetare för att ta ett dopp på eftermiddagen.
Jumeirah public beach
Cykel och löparbanor längs Jumeriah public beach.

Mer om strandliv i Dubai:

TÄNK PÅ: Dubai är ett muslimskt emirat med sharialagar. Det är inte tillåtet att sola topless på stranden. Badkläder har man vid stränder och poolområden – inte i staden och i shoppinggallerior. På många stränder är det också förbjudet att fotografera.

Läs mer om lagar och regler i Dubai.
Dubais 10 bästa stränder [ENG]
Här hittar du hotell nära Jumeirahstranden

KARTA – badstränder i Dubai

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *