Tips & råd inför resan

Bad

Inför en resa kan det vara en hel del att tänka på. Det är bra att vara påläst och förberedd. Här får du svar på många av dina frågor inför resan till Dubai. Trevlig resa!

Banker och växlingskontor

Det finns gott om uttagsautomater och växlingskontor i Dubai. Tänk på att kurserna ofta är bättre i stan än på flygplatsen. Aktuell valutakurs och valutaomvandlare hittar du här.

Dricks

Vid restaurangbesök är serviceavgift redan pålagd på notan, så någon dricks förväntas inte. Om du vill ge något extra kan 10 procent extra till kyparen vara lagom om du är nöjd med ditt besök. På hotellet är det god sed att ge några dirham i dricks när du får hjälp att bära väskor och så vidare. Taxichaufförerna uppskattar om du rundar av uppåt.

El

220V, 50 hz men adapter krävs av trestifts-typ (samma som i t ex Storbritannien).

Helgdagar i Dubai

Dubai är en del av arabvärlden och följaktligen är det fredag som är den stora helgdagen, inte söndag som i Sverige. En arbetsvecka löper från söndag till torsdag eller från lördag till onsdag, det är olika beroende på var man jobbar. En del butiker är stängda på fredagar eller öppnar först på eftermiddagen, efter fredagsbönen.
Dubai följer månkalendern, vilket betyder att året är cirka 10 dagar kortare än i västvärlden. För oss som reser dit innebär det att många stora helger flyttar sig varje år, som exempelvis fastemånaden Ramadan. Fasta helgdagar är nationaldagen den 2 december, första maj och nyårsdagen 1 januari.

Internet

Trådlös internetuppkoppling finns på de flesta hotell. Många köpcenter och restauranger erbjuder gratis WiFi. Det finns också en del internetkaféer. Vissa västerländska webbplatser, exempelvis med pornografiskt innehåll, är blockerade.

Klädsel/uppförande

Förenade arabemiraten är ett arabiskt land med sharialagar (religiösa lagar) och helt annan kultur än i Sverige. Samtidigt är Dubai en internationell storstad där människor från världens alla hörn möts. För att undvika problem bör man tänka lite på hur man klär sig och uppträder. Det är egentligen inga konstigheter alls, utan handlar om respekt och sunt förnuft. Läs mer om lagar och regler här.

Trevliga människor
Dubai är en stad full av glada, trevliga och hjälpsamma människor.

Mobiltelefon

Dubai har samma mobilsystem som vi använder i Sverige och täckningen är mycket bra. Tänk på att kolla vad som gäller för ditt mobilabonnemang innan du reser, så du inte får en oväntat hög räkning när du kommit hem. Grundregeln är att stänga av roaming i mobilen för att undvika kostnader för internettrafik. Men SMS och telefonsamtal kostar förstås ändå.

Pass/visum

Vid in- och utresa till Dubai ska man visa pass. Passet måste vara giltigt minst tre månader efter hemresedatum. Det är inte tillåtet att resa in i Förenade Arabemiraten med ett trasigt eller provisoriskt pass, läs mer om det här. Om du skulle förlora ditt pass när du är i Förenade arabemiraten så ska du vända dig till Sveriges ambassad i Abu Dhabi.

Visum behövs ej om du är svensk medborgare och inte ska stanna i landet mer än 90 dagar. Ska du stanna längre, för att exempelvis arbeta eller studera i Förenade Arabemiraten (FAE), måste du ansöka om uppehållstillstånd på FAE:s ambassad i Stockholm. Du kan också ansöka om uppehållstillstånd i FAE om du har hittat ett arbete.

Sveriges ambassad i Abu Dhabi
Tel: +971 2 417 88 00
Fax: +971 2 417 88 50

Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm
Tel: +46 (0) 8 411 12 44
Fax: +46 (0) 8 411 12 45

Språk

Arabiska är huvudspråket i Dubai, men de flesta talar bra engelska. Skyltar och anvisningar är ofta på både arabiska och engelska.

Säkerhet

Förenade Arabemiraten är generellt sett ett säkert land att besöka och resa runt i. Brottsligheten är låg, internationellt sett. Läs alltid UD:s aktuella reserekommendationer för Dubai och Förenade arabemiraten innan du reser dit.

Viktiga telefonnummer
Landsnummer +971
Polis 999
Brandkår 997
Ambulans 998
Turistpolis 800 44 38

Taxi

Att åka taxi är nästan nödvändigt som turist i Dubai, avstånden mellan många sevärdheter är för stora för att promenera och metron har än så länge en något begränsad sträckning. Dubais taxibilar är moderna och alla använder taxameter. Det är billigt att åka taxi. Under rusningstid på morgon och eftermiddag kan det vara svårt att få tag på taxi, så förbeställ eller undvik att åka på dessa tider om det går. Läs mer om taxi och kollektivtrafik här.

Trafik

Funderar du på att hyra bil och köra själv i Dubai och Förenade Arabemiraten så måste du ha ett internationellt körkort. Förenade Arabemiraten har högertrafik och det är lag på att använda bilbälte.

Sheikh Zayed Road
Sheikh Zayed Road är Dubais pulsåder. Med sju filer i vardera riktningen skär den genom centrala Dubai, parallellt med metron. Ska du köra själv så tänk på att mängden trafik och sättet att köra är annorlunda mot vad de flesta av oss är vana vid från Sverige.

Tid

Svensk normaltid + 3 timmar.

Turistbyrå och turistinformation

Dubai har en turistbyrå/handelskontor på Sankt Eriksgatan i Stockholm, det nås på tel 08-411 11 35. Här är några länkar till mer information:
Definitely Dubai Dubais turistbyrå
Dubai city online guide Evenemang, shopping, info

Uttagsautomater

Det finns gott om uttagsautomater (ATM) i Dubai, som tar alla de vanliga korten.

Vaccination

Grundskydd + vaccination mot Hepatit A och B rekommenderas. Hör med din vaccinationscentral för att vara på den säkra sidan.

Vattnet

Undvik att dricka kranvattnet. Köp vatten på flaska istället, det är billigt, en dunk på 4,5 liter kostar ca 12 kr i en matbutik.

Väder och klimat

Dubai ligger i ett av de solsäkraste områdena i världen, det är med andra ord mycket varmt. Läs mer om väder och klimat här.