Fakta och vanliga frågor om Dubai

Downtown Dubai skyline

Från anonym stad i öknen till världsmetropol. På bara 30 år har Dubai blivit en av världens mest omtalade städer. En period med närmast obegränsad tillgång till pengar har gjort det möjligt och kapplöpningen med andra städer i arabvärlden har drivit på utvecklingen.

I takt med att allt fler reser till Dubai, så ökar också behovet av fakta och kunskap. Här får du svar på några vanliga frågor om Dubai. Söker du svar på mer praktiska frågor så läs här: bra att veta innan du reser till Dubai.

flagga, dubai, förenade arabemiraten

Fakta om Dubai

Land: Förenade arabemiraten
Världsdel: Asien
Statsskick: monarki
Språk: arabiska, engelska
Folkmängd: 2,4 miljoner
Religion: Islam
Valuta: Dirham (AED, DHS)
Nationaldag: 25 juni
Yta: 3 900 kvadratkilometer

Är Dubai ett land?
Nej, Dubai är ett av sju emirat som ligger i landet Förenade Arabemiraten. I emiratet Dubai ligger staden med samma namn.

Är Dubai huvudstad i Förenade Arabemiraten?
Nej. Dubai är Förenade Arabemiratens största stad men huvudstaden heter Abu Dhabi. Det är ca 2,5  timmars bilresa mellan Dubai och Abu Dhabi.

Hur många bor i Dubai?
Det beror lite på hur man ser det. Totalt anges folkmängden till drygt 2,4 miljoner invånare, men omkring tre fjärdedelar utgörs av gästarbetare från Sydostasien. Gästarbetarna lever ofta under svåra förhållanden, utan rättigheter och sociala förmåner som Dubais ”ordinarie” befolkning har.

Hur styrs Dubai?
Ända sedan Dubai bildades 1833 har det styrts av ätten Al Maktoum. Nuvarande regent är schejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum som har styrt Dubai sedan 2006. Han är även premiärminister och vicepresident i Förenade Arabemiraten.

Är Dubai en demokrati?
Nej. Den högsta makten i Dubai går i arv (se ovan) och det finns inga politiska partier. Det hålls val till en rådgivande församling men endast utvalda medborgare har rösträtt.

Hur kan Dubai ha så stark ekonomi?
Dubai är ett av mellanösterns främsta centrum för handel och finansiella tjänster. Det har lockat stora företag från hela världen att etablera verksamhet i emiratet. Det ledde till en enorm tillväxt inom bland annat fastighetsbranschen i början av 2000-talet. Dubai har också världens största byggda hamn, Jebel Ali. Numera är även turismen en viktig del av Dubais ekonomi, den utgör idag 20% av landets BNP.  På senare år har även Dubai fått känna på ett tuffare ekonomiskt klimat. Staden drabbades till exempel hårt av finanskrisen 2008, då många prestigeprojekt försenades eller helt fick läggas ner.

Har Dubai stora oljeintäkter?
Oljeintäkter är endast en liten del av Dubais ekonomi (ca 1% av BNP). Oljan har dock ändå haft stor betydelse för Dubai, då den utgör en viktig del av till exempel grannemiratet Abu Dhabis ekonomi.

Hur stort är Dubai?
Emiratet har en yta på ca 3900 kvadratkilometer, vilket är något större än Gotland för att ta en vanlig jämförelse. Större delen av ytan består av öken. Staden Dubai är lång (och ganska smal), det är ca 3 mil från Deira i ena änden till Jebel Ali i den andra. Det gör att det kan vara långa avstånd mellan t ex vissa turistattraktioner.

Är det hög brottslighet i Dubai?
Nej, brottsligheten är mycket låg. Det finns inga särskilda områden i Dubai som man bör undvika på grund av brottslighet.

Har Dubai hårda lagar och stränga straff?
Förenade Arabemiraten är ett muslimskt land med sharialagar. Dubai är det mest västerländskt orienterade av emiraten, men straffen är hårda även för saker som inte ens är brottsliga i vår västerländska kultur. Ta reda på vad som gäller innan du reser dit. Läs mer om Dubais lagar och regler här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *