Burj Khalifa – världens högsta byggnad

Burj Khalifa, världens högsta byggnad

Som en sylvass nål sträcker den sig 828 meter upp mot himlen. Världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, är en sevärdhet du inte får missa. Följ med på vår guidade tur till utsiktsplattformen på den 124:e våningen.

Entrén till Burj Khalifa
Entrén till Burj Khalifa ligger på bottenvåningen i Dubai Mall, som är världens största shoppingcenter. Där finns en liten utställning om bygget av världens högsta skyskrapa, och en jämförelse där man kan se hur Khalifa förhåller sig till andra skyskrapor som tidigare varit världens högsta.
Hiss, Burj Khalifa
Det tar inte mer än 90 sekunder att åka upp till utsiktsplatformen At the top på 124:e våningen. Det slår lock för öronen när hissen snabbt och nästan ljudlöst klättrar uppåt. När dörrarna öppnas har man hela Dubai för sina fötter.
At the top
124:e våningen ligger på drygt 460 meters höjd och utsikten är såklart fantastisk.

FAKTA OM BURJ KHALIFA

Burj Khalifa är med god marginal världens högsta byggnad och rymmer hotell, kontor och bostäder. Skyskrapan byggdes av konsortiet Emaar med Samsung som entreprenör och invigdes den 4 januari 2010.

Höjd: 828 meter
Våningar: 165
Golvyta: 335 000 kvm
Hissar: 57
Byggår: 2006-2010

Utsikt från 124:e våningen
På bilden ovan syns delar av Dubai mall (till vänster) med de berömda fontänerna utanför. Under 2014 öppnades även 148:e våningen (550 meters höjd) för besökare med den nya upplevelsen At the top Sky.

Miniatyrer
Från den här höjden ser de annars så mäktiga skyskraporna längs Sheykh Zayed road ut som små miniatyrer och långt nedanför passerar bilarna som ett myller av små myror på rad.
Jättekorsning på Sheykh Zayed road.
Jättekorsning på Sheykh Zayed road.
Fotografera från Burj Khalifas terrass
Det finns möjlighet att gå utomhus på en terass, omgiven av höga glasväggar. Det finns ett antal gluggar i glaset där man kan sticka ut sin kamera.
Utsikt, The World
En klar dag har man strålande utsikt över hela Dubai, de konstgjorda öarna i havet och de till synes oändliga sandvidderna som breder ut sig söderut. Man ser även flera av de omgivande emiraten i Förenade Arabemiraten.
Souvenirer från Burj kalifa
På 124:e våningen finns en butik där man kan köpa souvenirer, t-shirts med mera.

Förboka besöket i Burj Khalifa

Det är mycket populärt att se besöka Burj Khalifa, så det gäller att boka i tid. Bokar gör man på webben, helst redan 3-4 veckor i förväg för att vara säker på att få komma dit när man vill. Ett besök på At the top kostar cirka 340 kronor för vuxna och cirka 250 kronor för barn (4-12 år). Det är något billigare tidigt på förmiddagen och efter kl 18 på kvällen. Det går även att köpa en direktbiljett, men då är besöket betydligt dyrare, cirka 800 kronor per person.
Den nya lyxigare upplevelen At the top Sky som öppnades under 2014 kostar cirka 1000 kronor per biljett, både för barn och vuxna. Då får man besöka det högsta observationsdäcket utomhus i världen, på våning 148, och ett antal olika stationer med guidning och information ner till våning 125.

Middag på hög nivå

Ett annat sätt att få njuta av utsikten från Burj Khalifa, och samtidigt äta något utöver det vanliga, är att boka bord på lyxrestaurangen Atmosphere, som ligger på 122:e våningen. På 442 meters höjd är den världens högst belägna restaurang, från marknivån räknat.
Även här gäller det att vara ute i god tid och boka.

VÄRLDENS 10 HÖGSTA BYGGNADER – TOPPLISTA

  1. Burj Khalifa, Dubai, 828 m
  2. Shanghai tower, Shanghai 632 m
  3. Abraj Al-Bait, Mekka, 601 m
  4. One World Trade Center, New York, 541 m
  5. Willis tower, Chicago, 527 m
  6. Taipei 101, Taiwan, 508 m
  7. Shanghai financial center, 492 m
  8. International commerce center, Hongkong, 484 m
  9. John Hancock center, Chicago, 457 m
  10. Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur, 452 m

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *