Abu Dhabi och övriga emirat

Sheikh Zayed Moské

Emiratet Dubai är en del av Förenade Arabemiraten, som också består av sex andra emirat. De flesta av emiraten ligger bara någon timmes resa från Dubai.

Dubais grannemriat har lite olika karaktär och är väl värda ett besök. Var beredd på att de skiljer sig från Dubai, som är det mest västerländskt orienterade av emiratet.

Abu Dhabi

Abu Dhabi är det största av emiraten och upptar nästan 90 procent av landets yta. Staden Abu Dhabi är Förenade Arabemiratens huvudstad. Abu Dhabi är ett populärt resmål och det pågår en kamp med Dubai om att vara störst, bäst och vackrast…

Bland sevärdheterna i Abu Dhabi finns Ferrari world, Khalifa park och den tredje största moskén i världen – Sheikh Zayed Grand Mosque. Formel 1-cirkusen stannar till i Abu Dhabi för ett grand prix varje år.

Sharjah

Dubais närmsta granne, börjar där Deira slutar. Sharjah är det tredje största emiratet, det enda som har kust längs både Persiska viken och Omanbukten. Vid Omanbukten ligger den fina Khor Fakkan-stranden.

Ajman

Ajman är det minsta av emiraten.

Fujairah

Fujairah ligger på östra sidan av den arabiska halvön med kust mot Omanbukten.

Ras al-Khaimah

Ett av de större emiraten, men glest befolkat. Gränsar till Oman i söder.

Umm al-Qaywayn

Det näst minsta av emiraten, har cirka 60 000 invånare. Här ligger Dreamland, Förenade arabemiratens största vattenpark.

flagga, dubai, förenade arabemiraten

Fakta om Förenade arabemiraten

Huvudstad: Abu Dhabi
Statsskick: monarki, federation av emirat
Språk: arabiska, engelska
Folkmängd: 5,6 miljoner
Valuta: Dirham (AED, DHS)
Nationaldag: 2 december
Yta: 83 600 kvadratkilometer
Tidszon: UTC+4, ingen sommartid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *