Abu Dhabi och övriga emirat

Sheikh Zayed Moské

Dubai är inte ett land, som många tror, utan ett av de sju emirat som tillsammans bildar federationen Förenade Arabemiraten. De flesta av de andra emiraten ligger bara någon timmes resa från Dubai.

Dubais grannemriat har lite olika karaktär och är värda ett besök. Var beredd på att de skiljer sig från Dubai, som är det mest västerländskt orienterade emiratet.

Abu Dhabi

Abu Dhabi är det största av emiraten och upptar nästan 90 procent av landets yta. Staden Abu Dhabi är Förenade Arabemiratens huvudstad. Abu Dhabi är ett populärt resmål och det pågår en kamp med Dubai om att vara störst, bäst och vackrast…

Bland sevärdheterna i Abu Dhabi finns Ferrari world, Khalifa park och den tredje största moskén i världen – Sheikh Zayed Grand Mosque. Formel 1-cirkusen stannar till i Abu Dhabi för ett grand prix varje år. Abu Dhabi har cirka 1 miljon invånare, varav en stor del är gästarbetare.

Sharjah

Dubais närmsta granne, börjar där Deira slutar. Sharjah är det tredje största emiratet, det enda som har kust längs både Persiska viken och Omanbukten. Vid Omanbukten ligger den fina Khor Fakkan-stranden. Sharjah har ca 1 miljon invånare.

Ajman

Ajman är det minsta av emiraten. Det har cirka 250 000 invånare, som nästan samtliga bor i huvudstaden med samma namn.

Fujairah

Fujairah ligger på östra sidan av den arabiska halvön med kust mot Omanbukten och har cirka 165 000 invånare. Närheten till Indiska Oceanen och det bergiga landskapet gör Fujairah är det emirat som har mest nederbörd.

Ras al-Khaimah

Ett av de större emiraten, men glest befolkat med cirka 275 000 invånare. Gränsar till Oman i söder.

Umm al-Qaywayn

Det näst minsta av emiraten, har cirka 60 000 invånare. Här ligger Dreamland, Förenade arabemiratens största vattenpark.

flagga, dubai, förenade arabemiraten

Fakta om Förenade arabemiraten

Huvudstad: Abu Dhabi
Statsskick: monarki, federation av emirat
Språk: arabiska, engelska
Folkmängd: 5,6 miljoner
Valuta: Dirham (AED, DHS)
Nationaldag: 2 december
Yta: 83 600 kvadratkilometer
Tidszon: UTC+4, ingen sommartid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *