Taxi, metro och buss i Dubai

Taxi, Dubai

Dubai är en vidsträckt stad och har ingen tät stadskärna, som till exempel New York, där man promenerar mellan många av sevärdheterna. I Dubai är det taxi eller kollektivtrafik som metro, spårvagn, buss och numera även färja som gäller.

Taxi

Taxi är det absolut vanligaste, och i många fall det enda, sättet att snabbt ta sig runt bland sevärdheterna i Dubai (om man inte hyr bil och kör själv). Det är billigt att åka taxi i Dubai och det finns gott om taxibilar. Det är bara att vinka när de kör förbi, man ser på ljusskylten på taket om de är lediga eller ej. En röd lampa betyder att taxin är upptagen.

Vid vissa tider på dagen kan det vara lite svårare att få tag på taxi i vissa stadsdelar. Det gäller främst vid ”business-hours” runt kl 8-10 på morgonen och 16-18 på eftermiddagen. Vet man att man ska åka dessa tider, så kan det vara bra att boka en taxi i förväg. Hör med receptionen på hotellet. Var också beredd på att det finns risk att bli fast i långa bilköer under dessa tider.

I allt fler taxibilar finns nu möjlighet att betala med kort, men många taxichaufförer tar fortfarande endast kontanter så ta med tillräckligt med dirhams för säkerhets skull.

Taxibilarna har taxameter
Dubais taxibilar är statligt kontrollerade. Bilarna är moderna och har taxameter, luftkonditionering och säkerhetsbälten.

Metro

Dubai har en snabb och modern metro, som sträcker sig genom de centrala delarna av stan. Det finns två linjer (klicka för karta). Röd linje går mellan Al Rashidiya och UAE Exchange. Grön linje går mellan Etisalat och Creek.

Tågen är luftkonditionerade, och det är man väldigt glad för när termometern visar över 40 grader i skuggan under sommarhalvåret. Vid rusningstid på morgonen och eftermiddagen är det ofta riktigt trångt på metron och man får räkna med att stå upp.

Dubai metro
Huvuddelen av Dubais metro går på högbroar, endast en liten del går under jord. Bilden visar en av stationsbyggnaderna (alla ser i stort sett likadana ut) med sitt futuristiska utseende.

I metron finns några regler som är viktigt att känna till:

  • Första vagnen är alltid Gold Class. Lite lyxigare med breda lädersäten, gott om utrymme och panoramafönster. Det är ungefär dubbelt så dyrt att åka i Gold Class som i standardvagnarna.
  • Andra vagnen är endast för kvinnor och barn. Män som försöker åka här blir utjagade oh riskerar böter om det kommer en kontrollant.
  • Det är förbjudet att äta, dricka eller ens tugga tuggummi i metron. Det kan straffas med böter.

Det är billigt att åka med metro. Avgiftssystemet är indelat i olika zoner och  kostnaden ökar för varje zon du passerar. Det går att köpa biljetter på samtliga tunnelbanestationer och det går att betala med både kort och kontanter.

Stannar du i Dubai några dagar så lönar det sig att köpa ett NOL-kort, exempelvis Silvercard, som du sedan laddar med med nya pengar när du behöver. Läs mer om kort och priser här.

Dubai Tram

Dubai Tram är den nya spårvagnslinjen som öppnade i november 2014. Det finns 11 stationer längs en 10 km lång sträcka som går från Dubai Marina genom Jumeirah Beach Road, Dubai Knowledge Village, Dubai Media City, Dubai Internet City och slutar vid Al Sufouh.

Man åker på samma kort som på metron och vid Dubai Marina och Jumeirah Lake Towers finns möjlighet att byta mellan metro/spårvagn.

Det finns också anslutning till Palm monorail vid station nr 9, Palm, Jumeirah.

Spårvagnsnätet är ännu inte fullt utbyggt. Ytterligare 14,6 kilometer kommer att byggas under de närmaste åren. Allt beräknas vara klart 2020.

Buss

Dubai har ett nät av stadsbussar som tar dig till många platser som inte metro/tram går till. Hållplatser finns ofta intill metro-stationerna. Du betalar med samma kort som på metro och spårvagn. Här söker du efter busslinjer och tider.

Ska du åka utanför stadskärnan, exempelvis till något av grannemiraten, så är det buss som gäller om du vill åka kollektivt. Resor till huvudstaden Abu Dhabi avgår ungefär en gång timmen dagtid från busstationen Al Ghubaiba i Dubai och även från Ibn Battuta mall. Även här åker åker man på samma kort som på metro och spårvagn.

Inom Dubai finns också flera olika företag som kör sightseeing med buss. Du köper kort för en eller flera dagar och hoppar sedan på och av som du vill.

Sightseeing buss
En sightseeingbuss är ett snabbt sätt att se Dubai om du har ont om tid.

Färja

Sedan 2017 ingår även ett antal färjor i kollektivtrafiken i Dubai. Cirka hälften av de 12 stationerna är nu klara och har börjat trafikeras. Med färjorna kan man bland annat åka längs Dubai Kanal och Dubai Marina. Här söker du efter färjelinjer och tider (klicka på advanced settings och välj Water Bus om du enbart vill se färjor). Du åker på samma kort som i metron och på bussar.