Klädsel, lagar och regler

Jumeirah Moské

Frågor som många ställer sig inför resan till Dubai är hur man ska klä sig och om man får dricka alkohol. Det enkla svaret är att man ska använda sunt förnuft och visa respekt för landets invånare, lagar och regler.

Förenade arabemiraten är ett muslimskt land med sharialagar (läs mer nedan) vilket betyder att myndigheter och invånare har en annan syn på vad som är acceptabelt än vad vi har i vår västerländska kultur. För de allra flesta resenärer innebär det här inget problem, och bör inte vara ett hinder för att resa dit (om man inte väljer att avstå av ideologiska skäl).

Är du typen som brukar gå omkring full på stan endast iförd badshorts eller bikini, och hävdar din rätt att göra det, då ska du definitivt se dig om efter ett annat resmål. Skämt åsido, ovanstående beteende accepteras inte på många andra håll i världen heller.

Ta nedanstående enkla regler som utgångspunkt så är det bara att leva på som vanligt och njuta av livet i denna arabiska världsmetropol.

Klädsel

  • Vanliga badkläder, shorts/bikini/baddräkt, är helt ok vid stränder och poolområden. Kvinnor får dock inte sola eller bada topless. Undvik bikinibyxor av stringmodell. Tänk på att ta på er när ni lämnar strand/poolområde.
  • I stadsmiljö uppskattas det att män har långbyxor, framförallt inomhus som i shoppingcentra. Men väldigt många turister går i shorts, och det är ok. Kvinnor bör ha kjol, shorts, klänning (undvik kortkort) eller långbyxor. Bär inte för utmanande klädsel i övrigt, till exempel toppar eller linnen som inte täcker övre delen av bröstkorgen och axlarna.
  • I de arabiska stadsdelarna är synen lite strängare och för att visa respekt bör kvinnor inte ha alltför åtsittande kläder.

Alkohol

  • Det är inte förbjudet att dricka alkohol i Dubai, men man får inte dricka offentligt och att uppträda berusad på gator och torg är lika med att man hamnar i finkan och straffas.
  • Alkohol går att köpa på många hotell och restauranger. Det finns även statliga ”systembolag”. Det går även bra att köpa med sig från flygplatsen.

Fotografering

De allra flesta turister springer omkring med en kamera eller mobil och fotograferar hejvilt bland alla sevärdheter, det finns hur mycket som helst att fotografera! Även här gäller sunt förnuft. Visar någon att den inte vill bli fotograferad så respektera det! Muslimska kvinnor vill i regel inte bli fotograferade. Man får inte heller fotografera något militärt.

På en del av Dubais stränder upplyser stora skyltar om att det är fotograferingsförbud. Det är dock lite si och så med efterlevnaden av detta. Badvakterna tycks ha överseende med att man fotograferar sina egna familjemedlemmar i vattnet och tar någon översiktsbild. Att springa omkring med stort teleobjektiv och fota andra badgäster är dock inte så lämpligt.

Moske i Dubai Marina
Det finns moskéer inklämda lite varstans bland skyskraporna, som den här som ligger i Dubai Marina. Det är dock bara Jumeirah-moskén som får besökas av icke-muslimer.

Sharialagar

Sharialagar är religiösa lagar som stödjer sig på ett antal föreskrifter i Koranen. Lagarna handlar bland annat om klädsel, bön, hygien, ägande och äktenskapet. Tolkningen och tillämpningen av sharia varierar inom olika islamiska länder och kulturer.

Dubai är mer liberalt än de andra emiraten, men skillnaden mot vår västerländska kultur är ändå stor. På vissa hotell i Dubai får exempelvis en man och kvinna som inte är gifta bo på samma hotellrum. Det spelar ingen roll att man har gemensamma barn och är en familj som bor ihop ”hemma i Sverige”. Man får (även om man är gifta) inte visa kärlek offentligt, t ex pussas eller gå hand i hand, eller göra sexuella anspelningar. All homosexualitet är förbjuden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *